Boekhouden in de cloud is de nieuwe standaard

Een Dropbox voor je administratie ontbreekt. Nog geen enkele dienst voor online boekhouden is internationaal écht doorgebroken.

Tot nog toe blijft het aanbod van dit soort software grotendeels beperkt tot lokale spelers. Exact Online, Twinfield, Asperion en Reeleezee behoren in Nederland tot de grootsten. Met hun diensten heb je overal en altijd toegang tot de boekhouding, ongeacht het apparaat waarmee je werkt. Deze oplossingen zijn helemaal ontworpen voor gebruik via een webbrowser. De hele administratie staat opgeslagen op internet.

Het aanbod van diensten voor online boekhouden, gericht op het MKB, is inmiddels toegenomen tot zo’n 30. In rap tempo stappen leveranciers van traditionele boekhoudpakketten die op de computer staan geïnstalleerd, over op online boekhouden.

Exact probeert ook internationaal te expanderen met zijn volledig in Nederland ontwikkelde cloud-dienst. Om die reden geeft het Delftse bedrijf zijn zelfstandigheid op. Investeringsbedrijf Apax zorgt voor het nieuwe kapitaal dat nodig is voor de enorme investeringen in Exact Online. Want het is een hele klus om overal ter wereld aan de zeer uiteenlopende regelgeving te voldoen. Een extra complicatie is dat dit online pakket veel verder gaat dan de financiële en loonadministratie. Ook bijvoorbeeld de productieplanning moet er straks onder vallen.
Traditionele pakketten ouderwets

Het 30 jaar oude Exact heeft geen keuze. De traditionele pakketten zijn op hun retour. “Geen enkele software die thans wordt ontwikkeld, is niet werkzaam in de ‘cloud’”, zegt Jan Jacobs, mede-oprichter van Reeleezee. Heel kleine spelers zullen verdwijnen. Het marktpotentieel van online oplossingen is enorm. Nog maar een beperkt deel van de 1,8 miljoen bedrijven in Nederland die een administratie moeten bijhouden, doet dat via de cloud.
Samen met accountant

Volgens Gerard Bottemanne, directeur van het software-onderzoeksbureau GBNED, doen de meeste zzp’ers en kleine mkb’ers hun administratie samen met hun accountant. Soms houdt de ondernemer zijn eigen administratie bij. De accountant controleert dan online. In andere gevallen doet het administratiekantoor alles, terwijl de klant achteraf naar de cijfers kijkt. Nieuw is dat de ondernemer verwacht dat alles veel sneller wordt bijgewerkt. Deze wil weten hoe de zaak er voor staat en wie nog moet betalen. In plaats van achteraf te worden ingelicht wil men proactief met de afnemer bezig zijn.

 

Bron: Telegraaf 15-10-2014