Weekers: zorgtaks dga aan banden

Directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) die bij meerdere van hun bv’s in dienst zijn, moeten over ál deze arbeidsbetrekkingen een inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet afdragen. Wel blijven deze zorgbijdragen in totaal maximaal € 2873 per dga per jaar. Ondernemers die via al hun bv’s opgeteld een hoger bedrag aan zorgkosten dan het maximum neertellen, krijgen daarom automatisch een jaar later van de Belastingdienst het overschot terug.

Dit blijkt uit een deze week verzonden brief van staatssecretaris Frans Weekers (VVD) van Financiën aan de Tweede Kamer. Hiermee komt een einde aan de grote onzekerheid onder dga’s die vreesden dat zij als gevolg van de nieuwe, per 1 januari ingevoerde Wet uniformering loonbegrip over de salarissen bij al hun bv’s een maximale zorgbijdrage zouden moeten betalen van bijna € 3000.

In sommige gevallen zou dit hebben betekend dat dga’s meer dan € 10.000 per jaar aan zorgkosten kwijt zouden zijn, nog los van de verplichte basisverzekering en eventuele aanvullende zorgverzekeringen. De wettekst rond de uniformering van de loonheffing was volgens de ondernemers voor meerdere interpretaties vastbaar.

Net als Weekers kreeg ook VVD-Kamerlid Helma Neppérus naar eigen zeggen begin dit jaar meerdere brieven en mails van ondernemersorganisaties en bezorgde dga’s. ‘Ik heb zelf fiscaal recht gestudeerd, maar ik twijfelde ook. Vandaar dat ik vragen heb gesteld aan de staatssecretaris.’

Die kon de dga’s geruststellen door te beloven dat zij de te veel betaalde zorgbijdragen bij hun diverse bv’s automatisch terugkrijgen van de fiscus. Dat gebeurt in het derde kwartaal ná het jaar waarin de salarissen zijn overgemaakt.

Ook zegde Weekers toe dat de fiscus zo veel mogelijk gaat proberen de dga’s al in het derde kwartaal van het jaar waarin zij het loon krijgen, een voorschot van de teruggave te geven. Dga’s die over het hoofd worden gezien, kunnen daarna nog zelf een voorschotregeling met de Belastingdienst treffen.

Neppérus: ‘Ik geef toe dat het nog wat simpeler zou kunnen, maar dit is een grote stap vooruit. Niemand zal ooit meer betalen dan één keer het maximum. En even het leek erop dat ondernemers met drie, vier bv’s wel drie, vier keer dat maximum zouden moeten betalen.’

Weekers neemt zorgen ondernemers weg met belofte dat zorgkosten nooit hoger dan € 2873 zijn

Bron: FD