De Belastingdienst gaat in hoger beroep tegen de uitspraak dat zelfstandigen zonder personeel in de zorg zijn vrijgesteld van btw. De belastingdienst wil dat zzp’ers die voor een ziekenhuis of zorginstelling werken 21 procent btw berekenen over hun diensten, maar zij komen hierdoor in de problemen omdat het in de praktijk betekent dat ze 21 procent van hun inkomen moeten afstaan.
Klacht van uitzendbureaus over btw-plicht zzp-ers in de zorg
Tientallen hoopopgeleide zzp’ers in de zorg keren de sector de rug toe, omdat ze btw moeten afdragen over hun inkomsten, schrijft de Volkskrant vanochtend. Veel zelfstandigen dachten dat ze waren vrijgesteld, maar na een klacht van uitzendbureaus en detacheringsbedrijven heeft de Belastingdienst de regels aangescherpt. Volgens de uitzendbureaus was er namelijk sprake van oneerlijke concurrentie, omdat zij wél btw factureren over de diensten die de uitzendkrachten leveren, terwijl veel zzp’ers dit niet deden.
‘Niet echt zelfstandig’
Medische diensten zijn officieel vrijgesteld van btw. Die vrijstelling geldt echter alleen voor de instelling zelf en wanneer de beroepsbeoefenaar zelfstandig een gezondheidskundige dienst verricht, legt staatssecretaris Weekers van Financiën in een antwoord op Kamervragen uit. Als een zelfstandige in een zorginstelling werkt, onder leiding en toezicht van een opdrachtgever (bijvoorbeeld een arts), geldt de vrijstelling niet omdat de zzp’er dan niet zelfstandig zou zijn. De Belastingdienst vindt dat zelfstandigen in de zorg dus btw moeten factureren omdat ze factureren aan het ziekenhuis en niet rechtstreeks aan een patiënt.
Rechtbank gaf zzp’ers gelijk
De rechtbank oordeelde in februari dat de Belastingdienst ten onrechte een zzp’er de verplichting had opgelegd om btw af te dragen, maar Weekers gaat hiertegen in hoger beroep. Belangenvereniging Stichting ZZP heeft zich aangesloten bij de zzp’er in de zaak.
Inkomensachteruitgang of stoppen
Voor de meeste zelfstandigen betekenen de aangescherpte regels een inkomensachteruitgang van 21 procent, schrijft de Volkskrant. Veel instellingen en ziekenhuizen zouden het namelijk niet pikken dat de zzp’ers ineens 21 procent meer gaan factureren. Sommige zzp’ers kiezen er daarom voor de verplichte btw-heffing voor eigen rekening te nemen. Enkelen zijn om deze reden gestopt met hun zzp-schap in de zorg. Volgens ZZP Nederland leidde de btw-regel die sinds 1 januari is aangescherpt tot paniek bij zelfstandigen.
Onduidelijkheid
Het daadwerkelijke hoger beroep kan volgens ZZP Nederland nog wel enkele maanden op zich laten wachten. “Ondertussen zitten veel zelfstandigen in de zorg met de onduidelijkheid of ze nu wel of niet btw moeten afdragen”, schrijft de belangenvereniging. “Ondertussen worden contracten niet verlengd of zzp’ers moeten 21 procent van hun tarief inleveren.”
Bent u zelfstandige in de zorg en wilt u meer weten over btw-plicht voor zzp’ers in de zorg? Neem dan contact op.