Hogere belastingrente voor de VPB

De belastingrente – die de plaats in gaat nemen van de huidige heffingsrente – zal voor de vennootschapsbelasting (VPB) straks gaan aansluiten bij de rente voor handelstransacties. Deze zal daardoor een stuk hoger liggen dan de belastingrente voor de andere belastingen. Dit blijkt uit het regeerakkoord van VVD en PvdA.

Op dit moment moet u heffingsrente betalen als u te weinig belasting heeft betaald. En als u te veel belasting heeft betaald ontvangt u weer heffingsrente van de fiscus. Betaalt u een aanslag te laat dan krijgt u te maken met invorderingsrente. De hoogte van de heffings- en invorderingsrente is nu 2,25%. Eerder was al aangekondigd dat u vanaf volgend jaar te maken krijgt met de belastingrente. Deze rente neemt de plaats in van de huidige heffingsrente. In het wetsvoorstel was opgenomen dat de fiscus voor de hoogte van de belastingrente moest aansluiten bij de wettelijke rente voor consumenten.

Wettelijke rente voor handelstransacties
In het regeerakkoord van VVD en PvdA komen ze hierop terug. Ze willen een onderscheid maken tussen de VPB en de overige belastingen. De belastingrente voor de VPB sluit vanaf 1 januari 2014 aan bij de wettelijke rente voor handelstransacties met een ondergrens van 8%. Voor de overige belastingen en de invorderingsrente blijft de belastingrente gekoppeld aan de wettelijke rente voor consumenten met een ondergrens van 4%. Voor volgend jaar lijkt de belastingrente voor alle belastingen nog wel gelijk te zijn aan de wettelijke rente voor consumenten. Vanaf 2014 zal het niet betalen van de aanslag VPB dus een stuk duurder uitpakken!

Bron:
Rendement Uitgeverij