De Nederlandse Bank bezorgd over advies-bv’s

Brievenbusfirma’s die zich bezighouden met advisering vormen volgens de Nederlandsche Bank (DNB) een groeiend risico binnen de trustsector.

Bij deze advies-bv’s is de waarde van geleverde prestaties doorgaans moeilijk in te schatten, waarmee ze gevoelig zijn voor witwassen

 

DNB heeft trustkantoren bezocht

DNB heeft als toezichthouder op de trustsector bij zes trustkantoren ‘passende’ handhavingsmaatregelen getroffen, omdat zaken niet op orde waren. De actie past bij de zorgen die DNB heeft over de snelle groei van het aantal consultancyvennootschappen dat door Nederlandse trustkantoren wordt beheerd. Waren er in 2011 nog 153 van dergelijke firma’s, dit jaar staat de teller al op 247.

Dit jaar heeft DNB negen Nederlandse trustkantoren bezocht. Die voeren het administratief beheer van bedrijven die vaak alleen op papier in Nederland zijn gevestigd, de zogeheten brievenbusfirma’s. DNB keek ditmaal speciaal naar de dienstverlening die de trustkantoren leveren aan de zogeheten consultancydoelvennootschappen, zoals de advies-bv’s ­officieel worden genoemd.

Bevorderen van financiële transparantie

Bij zes trustkantoren schiet het beheer van deze vennootschappen volgens DNB tekort. Zo is de kennis onvoldoende, is de risico-analyse van de integriteitsrisico’s ontoereikend en is sprake van een gebrekkige monitoring van de herkomst en bestemming van middelen. Het zijn standaard­eisen die de toezichthouder stelt bij de aanleg van cliëntacceptatiedossiers door trustkantoren. De eisen dienen om witwassen tegen te gaan en financiële transparantie te bevorderen.

André Nagelmaker, bestuurslid van Holland Quaestor, de branchevereniging van trustkantoren, kent de kritiek: ‘Het is niet zo dat DNB misstanden heeft gevonden waardoor de integriteit van het financieel systeem is aangetast. Er zijn transacties gevonden waarvan de documenten niet op orde zijn.’

Cliëntendossiers

Zoals overal in de financiële sector dienen alle transacties en activiteiten met documenten te worden onderbouwd. ‘Zo moet een consultancyvennootschap van ­tevoren aangeven welke omzet zij denkt te behalen. Het kan voorkomen dat een omzet veel hoger of lager uitvalt dan gedacht. DNB vindt dat die verandering met ­documenten moet zijn afgedekt’, zegt Nagelmaker.

DNB beveelt de trustsector aan om extra aandacht te besteden aan de cliëntendossiers van de beheerde advies-bv’s. Ook moeten de trustkantoren extra kritisch zijn bij de aanname van toekomstige klanten. Welke hand­havingsmaatregelen zijn genomen wil DNB niet kwijt.

Bron: FD