Controleer VAR op echtheid bij Belastingdienst

Bij het Landelijk Coördinatiepunt van de Belastingdienst kunt u een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) op echtheid laten controleren. Zo heeft u meer zekerheid dat de zelfstandige zonder personeel (zzp’er) een authentieke VAR heeft overlegd. U kunt de VAR die u ontvangt van een zzp’er telefonisch laten controleren bij de fiscus. U bereikt het Landelijk Coördinatiepunt VAR via het telefoonnummer (088) 151 1000. Zij controleren dan of de combinatie van burgerservicenummer (BSN) en VAR klopt. U ontvangt daarna een schriftelijke bevestiging van de uitslag.
 
Zzp’er ontvangt niet automatisch een nieuwe VAR
 Als uw onderneming een zelfstandige zonder personeel inhuurt, is het slim om hem een VAR te laten overleggen, zodat uw onderneming zekerheid heeft over de aard van de arbeidsrelatie. De VAR is maximaal één jaar geldig, van 1 januari tot en met 31 december. Voor zzp’ers die halverwege het jaar starten met hun werk als zelfstandige, is de VAR geldig vanaf de startdatum tot het einde van het kalenderjaar. Een zzp’er kan vanaf 1 september een VAR aanvragen voor het komende kalenderjaar. Hij ontvangt dus niet altijd automatisch een nieuwe VAR aan het eind van het jaar.
 
Webmodule vervangt mogelijk VAR
 In het bericht ‘In de toekomst online tool in plaats van VAR’ kon u al lezen dat de VAR mogelijk wordt vervangen door een online webmodule. De Kamer van Koophandel gaat deze webmodule beheren. Hierdoor kunt u op elk gewenst moment de aard van de arbeidsrelatie controleren, zodat u altijd zekerheid heeft of u wel of niet inhoudingsplichtig bent voor de loonheffingen.
 
Bron: Rendement Uitgeverij