Btw en autokosten

Als uw onderneming alle btw mag aftrekken, mag u de btw op de onderhoudskosten en gebruikskosten aftrekken. Als u de auto koopt als ondernemer, mag u ook de btw op de aanschafkosten aftrekken. Omdat u de auto ook privé gebruikt, moet u voor het privégebruik btw terugbetalen.

Houdt u een rittenregistratie bij? Dan kunt u daarmee de verhouding bepalen tussen belaste en vrijgestelde omzet en zakelijk en privégebruik. Alleen de btw voor belaste, zakelijke omzet mag u aftrekken.

Houdt u geen rittenregistratie bij? Dan trekt u eerst alle btw af. De btw die u moet betalen voor het privégebruik van de auto is dan 2,7% van de catalogusprijs van de auto (inclusief btw en bpm). Als u de btw bij de aanschaf van de auto niet heeft afgetrokken, is het percentage 1,5%.

Heeft uw onderneming ook activiteiten die vrijgesteld zijn van btw? Dan geldt dat u niet alle btw mag aftrekken. U mag alleen de btw aftrekken die te maken heeft met de activiteiten die belast zijn met btw. Als u bijvoorbeeld voor 50% btw-vrijgestelde activiteiten heeft, mag u 50% van de btw aftrekken. De btw die u moet betalen is dan 50% van 2,7% (of 1,5%) van de catalogusprijs van de catalogusprijs van de auto.

U betaalt de btw bij de laatste btw-aangifte van het boekjaar van uw onderneming ( of via een suppletie).